Det blev en omedelbar succé när konstfestivalen WALLSTREET Stockholm öppnade upp för ansökningar vid årsskiftet. Över tvåhundra yrkesverksamma konstnärer ansökte och den kreativa höjden imponerade på festivalens jury.
Festivalen WALLSTREET Stockholm är en konstfestival i det gemensamma stadsrummet och pågår mellan juni och augusti 2022. Genom skapandet av hundratals konstverk, med en mångfald av uttryck, ska festivalen bidra till Stockholmsregionens attraktivitet och uppstart efter pandemin. Huvudsyftet är att grannar och konstnärer tillsammans skapar platser som berör och betyder något för dem.
– WALLSTREET Stockholm handlar om hur grannskap tillsammans med professionella konstnärer och kreatörer ger nytt liv till sina egna närmiljöer, för att bidra till en bättre värld. Vi fick in så många fantastiska bidrag och urvalsprocessen var allt annat än lätt. Härutöver tillkommer flertalet nyproducerade verk. Till slut landade vi i totalt sett 69 konstnärer som vi tror kommer att beröra och göra ett stort intryck på stadens invånare, säger Fredrika Friberg, festivalamiral på WALLSTREET Stockholm.
Befintlig konst, miniatyrkonst, nyproduktion och performances
Mot bakgrund av klimatkrisen fokuserar WALLSTREET Stockholm 2022 först och främst på att skanna Sverige och Europa på redan befintlig konst och miniatyrkonst (konstverk i storlek om cirka 10 x 10 x 10 cm). Den gemensamma nämnaren för de utvalda femtio verken från ansökningsprocessen är att de är skapade av yrkesverksamma konstnärer och att de klarar av utomhusmiljö. Flera av verken blir efter den tillfälliga festivalen en permanent del av stadsbilden. Utöver de femtio återvunna verken består festivalen av nyproducerade konstverk noga utvalda av festivalens konstkonsulter samt ett antal performance konstverk.
– Att vara en del av WALLSTREET Stockholm är viktigt för oss på Stockholm konst. Festivalen kan visa hur vi tillsammans, i stockholmsregionen, kan arbeta med konst i vårt offentliga rum som berör, väcker tankar och skapar känslor. Stockholm konst bidrar med ett antal nya konstverk och konsthändelser på olika platser runtom i staden, berättar Stefan Hagdahl, chef på Stockholm Konst.
Här är de yrkesverksamma konstnärer som deltar i WALLSTREET Stockholm 2022
Stockholm:
Akay och Olabo
Martina Hoogland Ivanov
Anastasia Ax
Mariana Silva Varela och Jakob Krajcik
Akay och Olabo
Musikhögskolan
Anna Ådahl
Karoline H Larsen
Carina Fihn
Jonas Liveröd
Matias de Carlo
Mattias Bäcklin
Jonathan Josephsson
Amanuelabiy Abraham (även I Nacka)
Michael Johansson
Lars Widenfalk
Lin de Mol
Cecilia Ömalm
Stina Persson
Olga Golos
Siri Carlén
Maja Spasova
ODEITH
CICLOPE
KATRE
STUDIO GIFTIG
Sami Hakala
Erik Bohlin
I Stockholm medverkar också 4 studenter från Konstfack med målningar på betongklossar på uppdrag av AMF. Studenterna är: Hilda Benulic, Yuliia Vashchenko, Johanna Ekström, Sissela Blanco
I Nacka
Helena Mutanen
Mikael Richter
Agneta Segerfelt
Helena Ekenger
Ida Bentinger
Karin Blom
Clea van Berkel
Amanuelabiy Abraham (även I Stockholm)
Anna Fröman
Mats Wikström
Gustaf Nordahl
Anton Wiraeus
Magnus Wassborg
Rekha Sameer
Ebba Bolin
Folke Ackerman
ONUR
HIGHNESS
GELIN
MAYE
SAGIE
Remakebolaget
IZZY
SMEETS
Lina Ekdahl
Anna Greta Wide
Malte Persson
TAQUEN
BEZZ
Fredrik Sträng
Håkan Sanchis
Anna Johansen
NOTE designstudio
Peter Svedberg
Yvonne Nimar
Guido Mitidieri (även i Upplands Bro)
Jonathan Josefsson
I Nacka sommarjobbar dessutom ca 30 ungdomar med Wallstreet som konstnärer, guider och värdar.
I Upplands-Bro
Andreas Angelidakis
Jenny Berntsson
Saskia Tombrock
Marc Ljungström
Ida-Maria Holmqvist
Emil Vilhelmsson
Guido Mitidieri (även i Nacka)
Kommunens invånare involveras i skapandet av konsten i Bro
Läs mer om festivalen på www.wallstreetstockholm.se
För mer information och bilder, vänligen kontakta:
Fredrika Friberg, festivalamiral WALLSTREET Stockholm
fredrika@wallstreetstockholm.se
070 431 81 95
Tove Gross, presskontakt Spotlight
tove.gross@spotlightcom.se
072 141 17 60
Fakta om WALLSTREET Stockholm
Festivalen WALLSTREET Stockholm är en rörelse och en konstutställning i vårt gemensamma stadsrum i juni till augusti 2022. Genom skapandet av konstverk med en mångfald av uttryck, bidrar festivalen till stockholmsregionens attraktivitet och uppstart efter pandemin. WALLSTREET Stockholm vill leda vägen för konsten och kulturens betydelse och plats i en föränderlig stadsmiljö.
Konsten som ställs ut är både tillfälliga och permanenta verk skapade av yrkesverksamma konstnärer. Festivalen omfattar bland annat ett skulpturstråk som binder ihop Nacka kommun med Stockholms kommun. Konstfestivalen finansieras av dess partners Stockholm Stad, Nacka kommun, Upplands-Bro kommun samt ett dussintal privata fastighetsägare. Festivalen omsätter drygt 20 miljoner kronor.
Arrangör av WALLSTREET Stockholm är den politiskt neutrala ideella organisationen ”Storstockholm Konst & Arkitektur” med säte i Stockholm. Organisationens syfte är att bedriva en verksamhet som stärker och stödjer en positiv stads- och samhällsutveckling av offentliga platser i Stockholms län. Verksamheten har fokus på delaktighet, medskapande, konst, kultur och arkitektur som resurser för ökad innovationskraft och hållbarhet.