Medverkande konstnärer

Här är konstnärerna som ställer ut på konstfestivalen WALLSTREET Stockholm 2022

16 maj 2022

Det blev en omedelbar succé när konstfestivalen WALLSTREET Stockholm öppnade upp för ansökningar vid årsskiftet. Över tvåhundra yrkesverksamma konstnärer ansökte och den kreativa höjden imponerade på festivalens jury.

Festivalen WALLSTREET Stockholm är en konstfestival i det gemensamma stadsrummet och pågår mellan juni och augusti 2022. Genom skapandet av hundratals konstverk, med en mångfald av uttryck, ska festivalen bidra till Stockholmsregionens attraktivitet och uppstart efter pandemin. Huvudsyftet är att grannar och konstnärer tillsammans skapar platser som berör och betyder något för dem.

– WALLSTREET Stockholm handlar om hur grannskap tillsammans med professionella konstnärer och kreatörer ger nytt liv till sina egna närmiljöer, för att bidra till en bättre värld. Vi fick in så många fantastiska bidrag och urvalsprocessen var allt annat än lätt. Härutöver tillkommer flertalet nyproducerade verk. Till slut landade vi i totalt sett 69 konstnärer som vi tror kommer att beröra och göra ett stort intryck på stadens invånare, säger Fredrika Friberg, festivalamiral på WALLSTREET Stockholm.

Befintlig konst, miniatyrkonst, nyproduktion och performances

Mot bakgrund av klimatkrisen fokuserar WALLSTREET Stockholm 2022 först och främst på att skanna Sverige och Europa på redan befintlig konst och miniatyrkonst (konstverk i storlek om cirka 10 x 10 x 10 cm). Den gemensamma nämnaren för de utvalda femtio verken från ansökningsprocessen är att de är skapade av yrkesverksamma konstnärer och att de klarar av utomhusmiljö. Flera av verken blir efter den tillfälliga festivalen en permanent del av stadsbilden. Utöver de femtio återvunna verken består festivalen av nyproducerade konstverk noga utvalda av festivalens konstkonsulter samt ett antal performance konstverk.

– Att vara en del av  WALLSTREET  Stockholm är viktigt för oss på Stockholm konst. Festivalen kan visa hur vi tillsammans, i stockholmsregionen,  kan arbeta med konst i vårt  offentliga rum som berör, väcker tankar och skapar känslor. Stockholm konst bidrar med ett antal nya konstverk och konsthändelser på olika platser runtom i staden, berättar Stefan Hagdahl, chef på Stockholm Konst.

Här är de yrkesverksamma konstnärer som deltar i WALLSTREET Stockholm 2022

Stockholm:

Akay och Olabo

Martina Hoogland Ivanov

Anastasia Ax

Mariana Silva Varela och Jakob Krajcik

Akay och Olabo

Musikhögskolan

Anna Ådahl

Karoline H Larsen

Carina Fihn 

Jonas Liveröd

Matias de Carlo

Mattias Bäcklin

Jonathan Josephsson

Amanuelabiy Abraham (även I Nacka)

Michael Johansson

Lars Widenfalk

Lin de Mol

Cecilia Ömalm

Stina Persson

Olga Golos

Siri Carlén

Maja Spasova

ODEITH

CICLOPE

KATRE

STUDIO GIFTIG

Sami Hakala

Erik Bohlin

I Stockholm medverkar också 4 studenter från Konstfack med målningar på betongklossar på uppdrag av AMF. Studenterna är: Hilda Benulic, Yuliia Vashchenko, Johanna Ekström, Sissela Blanco

 I Nacka

Helena Mutanen

Mikael Richter

Agneta Segerfelt

Helena Ekenger

Ida Bentinger

Karin Blom

Clea van Berkel

Amanuelabiy Abraham (även I Stockholm)

Anna Fröman

Mats Wikström

Gustaf Nordahl

Anton Wiraeus

Magnus Wassborg

Rekha Sameer

Ebba Bolin

Folke Ackerman

ONUR

HIGHNESS

GELIN

MAYE

SAGIE

Remakebolaget

IZZY

SMEETS

Lina Ekdahl

Anna Greta Wide

Malte Persson

TAQUEN

BEZZ

Fredrik Sträng

Håkan Sanchis

Anna Johansen

NOTE designstudio

Peter Svedberg

Yvonne Nimar

Guido Mitidieri (även i Upplands Bro)

Jonathan Josefsson

I Nacka sommarjobbar dessutom ca 30 ungdomar med Wallstreet som konstnärer, guider och värdar.

I Upplands-Bro

Andreas Angelidakis

Jenny Berntsson

Saskia Tombrock

Marc Ljungström

Ida-Maria Holmqvist

Emil Vilhelmsson

Guido Mitidieri (även i Nacka) 

Kommunens invånare involveras i skapandet av konsten i Bro

Läs mer om festivalen på www.wallstreetstockholm.se

För mer information och bilder, vänligen kontakta:

Fredrika Friberg, festivalamiral WALLSTREET Stockholm
fredrika@wallstreetstockholm.se

070 431 81 95

Tove Gross, presskontakt Spotlight
tove.gross@spotlightcom.se

072 141 17 60

Fakta om WALLSTREET Stockholm

Festivalen WALLSTREET Stockholm är en rörelse och en konstutställning i vårt gemensamma stadsrum i juni till augusti 2022. Genom skapandet av konstverk med en mångfald av uttryck, bidrar festivalen till stockholmsregionens attraktivitet och uppstart efter pandemin. WALLSTREET Stockholm vill leda vägen för konsten och kulturens betydelse och plats i en föränderlig stadsmiljö.

Konsten som ställs ut är både tillfälliga och permanenta verk skapade av yrkesverksamma konstnärer. Festivalen omfattar bland annat ett skulpturstråk som binder ihop Nacka kommun med Stockholms kommun. Konstfestivalen finansieras av dess partners Stockholm Stad, Nacka kommun, Upplands-Bro kommun samt ett dussintal privata fastighetsägare. Festivalen omsätter drygt 20 miljoner kronor.

Arrangör av WALLSTREET Stockholm är den politiskt neutrala ideella organisationen ”Storstockholm Konst & Arkitektur” med säte i Stockholm. Organisationens syfte är att bedriva en verksamhet som stärker och stödjer en positiv stads- och samhällsutveckling av offentliga platser i Stockholms län. Verksamheten har fokus på delaktighet, medskapande, konst, kultur och arkitektur som resurser för ökad innovationskraft och hållbarhet.