Pressrelease WALLSTREET Stockholm STICKAR

Konstfestivalen WALLSTREET Stockholm söker nu stickad konst för det offentliga rummet

28 april 2022

Gensvaret var stort när konstfestivalen WALLSTREET Stockholm öppnade upp för ansökningar vid årsskiftet. Över tvåhundra yrkesverksamma konstnärer ansökte, varav femtio valts ut att visas under festivalen på ett skulpturstråk. Nu är det dags för nästa kreativa ansökningsprocess – på temat stickning. WALLSTREET Stockholms målsättning är att främja en god gestaltad livsmiljö och hållbar utveckling i våra gemensamma stadsrum tillsammans med grannskap och yrkesverksamma konstnärer.

Vid årsskiftet genomförde konstfestivalen WALLSTREET Stockholm ett så kallat ”Open Call” för yrkesverksamma konstnärer – WALLSTREET Stockholm CALLING. Nu öppnar festivalen ytterligare ett Open Call – denna gång för alla som tycker om att sticka eller virka och som har idéer för tillfälliga stickade eller virkade konstverk i den egna närmiljön – WALLSTREET Stockholm STICKAR.

Alla boende i Stockholm stad, Upplands-Bro och Nacka kommun kan ansöka om att vara med. Totalt kommer upp till hundra stickade och virkade verk visas i det offentliga rummet. Gemensamt för alla verk är att de ska klara en utomhusmiljö och att konstverken placeras i det egna grannskapet. Till skillnad från ansökningsprocessen till WALLSTREET Stockholm CALLING, där endast yrkesverksamma konstnärer kunde ansöka, välkomnas nu alla som har en talang och ett intresse för stickning.

– WALLSTREET Stockholm STICKAR är en fantastisk möjlighet för den som är en stjärna på att sticka eller virka att göra ett offentligt konstverk till sin egen närmiljö. Intresset för stickning är stort och ökande, och vi ser fram emot att presentera en härlig variation och kreativ bredd under festivalen. Det här är en chans för var och en att sätta prägel på sin egen närmiljö, säger Fredrika Friberg, festivalamiral WALLSTREET Stockholm.

Stickad konst av grannar – för grannar

Att de stickade konstverken placeras ut i kreatörernas närmiljö är ingen slump. Möjligheten att kunna påverka sin närmiljö kopplas till välbefinnande och hälsa och de som bor och verkar på en plats känner den allra bäst. Vi är även mer varsamma om den närmiljö som vi själva har varit med och skapat. WALLSTREET Stockholm STICKAR vill även bidra till en ökad gemenskap genom att uppmuntra grannar till att samarbeta och prata om betydelsen av sin egen plats.

– Festivalen WALLSTREET Stockholm är en rörelse och en konstutställning i vårt gemensamma stadsrum. Konst är hållbarhetens fjärde pelare – viktig och värdefull nog att ses som en egen aspekt av helheten. Konsten är en viktig parameter i utvecklingen av vårt samhälle och en väg framåt mot en bättre framtid, säger Fredrika Friberg.

Läs mer om WALLSTREET Stockholm STICKAR och ansök på wallstreetstockholm.se/stickar.

För mer information och bilder, vänligen kontakta:

Fredrika Friberg, festivalamiral WALLSTREET Stockholm
fredrika@wallstreetstockholm.se

070 431 81 95

Tove Gross, presskontakt Spotlight
tove.gross@spotlightcom.se

072 141 17 60

Fakta om WALLSTREET Stockholm

Festivalen WALLSTREET Stockholm är en rörelse och en konstutställning i vårt gemensamma stadsrum i juni till augusti 2022. Genom skapandet av konstverk med en mångfald av uttryck, bidrar festivalen till stockholmsregionens attraktivitet och uppstart efter pandemin. WALLSTREET Stockholm vill leda vägen för konsten och kulturens betydelse och plats i en föränderlig stadsmiljö.

Konsten som ställs ut är både tillfälliga och permanenta verk skapade av yrkesverksamma konstnärer. Festivalen omfattar bland annat ett skulpturstråk som binder ihop Nacka kommun med Stockholms kommun med samlad konst från WALLSTREET Stockholm CALLING. Det blir också en del virkad och stickad amatörkonst från WALLSTREET Stockholm STICKAR.

Konstfestivalen finansieras av dess partners Stockholm Stad, Nacka kommun, Upplands-Bro kommun samt ett dussintal privata fastighetsägare. Festivalen omsätter drygt 20 miljoner kronor.

Arrangör av WALLSTREET Stockholm är den politiskt neutrala ideella organisationen ”Storstockholm Konst & Arkitektur” med säte i Stockholm. Organisationens syfte är att bedriva en verksamhet som stärker och stödjer en positiv stads- och samhällsutveckling av offentliga platser i Stockholms län. Verksamheten har fokus på delaktighet, medskapande, konst, kultur och arkitektur som resurser för ökad innovationskraft och hållbarhet. Läs mer på wallstreetstockholm.se.