WALLSTREET Stockholm STICKAR

Stickad konst av grannar - för grannar. En möjlighet för dig som är en stjärna på att sticka eller virka att göra ett offentligt konstverk till din egen närmiljö.

WALLSTREET Stockholm STICKAR

Få en känsla för vad detta handlar om genom en hälsning från festivalamiral Fredrika Friberg.

WALLSTREET Stockholm STICKAR

SKICKAD ELLER VIRKAD KONST

Är du en stjärna på att sticka eller virka? Har du en idé på stickad eller virkad konst för din närmiljö – i ditt eget grannskap? Nu öppnar WALLSTREET Stockholm ett folkets ”Open Call” som riktar sig till alla boende i Stockholm stad, Upplands-Bro och Nacka kommun – WALLSTREET Stockholm STICKAR. Du behöver inte vara konstnär för att ansöka. Det räcker med att du har talang för sticka eller virka och har en idé för stickad konst i din egen närmiljö.

Vi söker intressanta idéer för genomförande av stickade och virkade tillfälliga offentliga konstverk – gjorda av grannar för sitt eget grannskap!

Det gemensamma är att alla verk ska klara utomhusmiljö då WALLSTREET är en utomhusfestival. Det gemensamma är också att alla konstverken skall placeras i närheten där du som ansöker bor, i ditt eget grannskap samt att du som ansöker själv behöver genomföra konstverket. Du kan också slå dig ihop med grannar och jobba i team. Vi kommer totalt visa upp till 100 offentliga stickade och virkade konstverk i olika grannskap under konstfestivalen WALLSTREET Stockholm 2022. Festivalen omfattar härutöver mängder av konstverk skapade av yrkesverksamma konstnärer i olika konstformer såsom muralmålningar, skulpturer, installationer och performances.

BAKGRUND

Delaktighet och konst binder människor samman, skapar stolthet och ger en känsla av sammanhang. När vi på djupet kan spegla oss själva i en plats, känner vi oss hemma och bryr oss om den.

 • De som bor och verkar på en plats känner den bäst, och lever sina liv i de berättelser som präglar platsen.
 • Vi vårdar och är varsamma om den närmiljö vi själva varit med och skapat. Det vi berör, berör ofta oss.
 • När grannar involveras skapas en förankrad förstärkning av platsens identitet och stolthet för det egna närområdet.
 • Möjligheten att påverka sin närmiljö är kopplad till välbefinnande och hälsa.

I stället för att försöka pressa in WALLSTREET Stockholm i den traditionella konstfestivalformen, är vi intresserade av att följa konsten in i en ny tid – efter pandemin och mitt i en global klimatkris och ett Europa i krig. I pandemins svallvågor har intresset för den egna närmiljön ökat. Vi reser mindre, är hemma mer. Det egna grannskapet, och den ”storytelling” som präglar platsen, har blivit viktigare än någonsin. Vi tror det är av vikt att många börjar prata om betydelsen av sina egna nära platser, och bidrar i gestaltningen av dessa.

URVALSPROCESS

 1. Boende och verksamma i festivalens medverkande kommuner – Stockholm, Nacka, Upplands-Bro – skickar in intresseanmälan genom att fylla i formuläret längre ned på sidan.
 2. Festivalens samverkande konstkonsulter kikar igenom inkomna förslag.
 3. Konstkonsulterna väljer ut upp till 100 förslag för genomförande. Alla inkomna förslag hanteras självklart med sekretess.

Manifestation av de olika verken skall göras mellan 1-30 juni och kommer fortsätta att ställas ut under juli och augusti.

EKONOMI & ERSÄTTNING

WALLSTREET Stockholm betalar ersättning om SEK 1000 till antagna förslag som hämtas ut i form av material på av festivalen anvisade garnaffärer.

INTRESSEANMÄLAN

Alla som kan sticka och virka kan lämna in förslag. Du kan delta enskilt eller i grupper om flera – t ex med dina grannar. Sista ansökningsdag är 20 maj 2022. För att intresseanmälan ska vara giltig skall  WALLSTREET Stockholms webbformulär användas samt ladda upp pdf och bilder enligt nedan info (krav).

 1. Fyll i formuläret längst ner på sidan (krav)
 2. Ladda upp 1-2 fotografier på platsen du vill sticka/virka ett konstverk för (krav)
 3. Ladda upp 1 (en) pdf i A4-format på totalt max 3 sidor och 20 MB som inkluderar:
  a) referensexempel på stickade verk du själv redan gjort (behöver inte vara konstverk, utan rent hantverk går bra)
  b) enkel skiss på ditt tänkta stickade eller virkade konstverk och lite text om tankarna bakom idén (behöver inte vara avancerat, utan en grov handritad skiss på vanligt papper funkar fint – fota och skicka in)

BEDÖMNINGSKRITERIER

 • Hög kompetens i att sticka eller virka
 • Intressant idé på stickat eller virkat konstverk till din närmiljö – gärna kopplat till aktuella samhällsfrågor
 • Hur väl det tänkta konstverket relaterar till den omgivande platsen. Hur fångas platsens själ?
 • Nyskapande förhållningssätt till tillfälliga konstprojekt
 • Engagerar och berör grannar i grannskapet
 • Praktisk genomförbarhet

Konstkonsulter som kikar på förslagen

 • Namn kommer
 • Namn kommer
 • Namn kommer

TIDSPLAN

 1. 20 maj 2022: Sista ansökningsdag
 2. 27 maj 2022: Konstkonsulterna beslutar om de förslag som kommit in och besked lämnas till alla som sökt
 3. 28-31 maj 2022: Material i form av garn och stickor kan hämtas på angivna platser i Stockholm, Nacka och Upplands-Bro. Festivalens miljöprofil uppmuntrar garn i naturmaterial såsom ull och lin.
 4. Juni 2022: Produktion och placering av stickat eller virkat konstverk
 5. Juni – Aug: Festivalmånader. Ditt stickade konstverk är tillfälligt utställt i din närmiljö och på festivalens sociala medier och websida
 6. 31 aug 2022: Nedtagning av tillfälliga konstverk (de sitter endast uppe under festivalmånaderna juni-aug)

Ansökan WALLSTREET Stickar

Här kan du ansöka om att göra ett stickat eller virkat konstverk.

Vi försöker fördela uppdragen till olika åldrar, därav frågan. Uppgiften är endast för festivalens ledning, ej för spridning. Vill du inte dela din ålder med festivalens ledning, skriv "Jag vill ej dela".
Denna möjlighet vänder sig till boende i alla stadsdelar inom Stockholm stad, Nacka kommun och Upplands-Bro kommun. Det är dessa kommuner som medverkar i konstfestivalen och är med och finansierar insatsen.
Välj den teknik du vill använda.
WALLSTREET Stockholm handlar om att grannar och konstnärer skapar platser med betydelse, så vi uppmuntrar samverkan.
Skriv exakt adress till den plats du vill göra ditt stickade konstverk på.
Om du har exakt GPS-koordinat till aktuell plats, skriv gärna detta. (exakt var är stolpen, staketet... )
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
Ladda upp bild på den plats i din närmiljö du vill arbeta med. Max 2 bilder.
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 3 files.
Här laddar du upp skiss på vad du/ni vill göra inom inom WALLSTREET Stockholm STICKAR. Det behöver inte vara avancerat. En enkel handskiss räcker. Rita på papper, ta foto med mobilen, ladda upp. Max 2 skissbilder. Ladda även upp 1-2 referensverk, dvs stickade grejor du själv gjort tidigare. Det funkar inte att använda referenser som andra gjort.
Skriv några rader om vad och varför du eller ni vill göra detta som förstärker eller förklarar skissen eller idén.
De som blir antagna erhåller möjlighet att få material (ekologiskt garn och stickor/virknålar) till ett värde om 1000 kr.